Route Damrak-Dam-Rokin

DAMRAK

1. De Daisy Bell

Z. van Pareen


Draaiorgel “Daisy Bell” is een Hollands draaiorgel! Het orgel werd in de jaren 70 opnieuw opgebouwd van oude onderdelen bij een orgelbouwer uit Den Haag. In de 1995 werd het orgel gerenoveerd door Adrie Vergeer in Gouda, die er ook een Flute op zang aan toevoegde. In 2005 is het orgel nogmaals gereviseerd in Kerkdriel. Bij deze complete renovatie werd het orgel voorzien van een midisysteem, waardoor het orgel een enorm repertoire voorhanden heeft!


Dit draaiorgel is wekelijks op gezette tijden te vinden in o.a. Amsterdam en Almere, maar kan ook ingezet worden als publiekstrekker bij uw winkel, optocht, Hollandse middag of andere feestelijke gelegenheid!

Door de honderden liedjes in het repertoire is er altijd wel iets voor u bij. Wat dacht u bijvoorbeeld van The Beatles, Michael Jackson, Abba, maar natuurlijk ook de oud-Hollandse liedjes, zoals Tulpen uit Amsterdam en Daar bij die molen worden door het orgel dapper vertolkt!

Bron: hollanddraaiorgel.nl


2. De Willem Parel

J. Verdonk


Graag wil ik mij even voorstellen,


Mijn naam is Jack Verdonk:


Al meer dan 40 jaar is ons bedrijf actief met het exploiteren van draaiorgels.

Vader Jan Verdonk begon na een loopbaan als fruit en groenteman, met de restauratie van zijn eerste orgel "De Blauwe Gavioli" waarna hij deze vol trots in 1969 aan het publiek presenteerde.

Na de succesvolle restauratie en exploitatie begon hij in de jaren 70 van de vorige eeuw zelf orgels te bouwen.Draaiorgel "De Willem Parel" kwam gereed in 1976.


Het grote succes bleef niet bij één nieuwbouw orgel, zo liet Jan Verdonk na zijn overlijden in 1996 het bedrijf in totaal 4 schitterende, zelfgebouwde orgels na.De orgels van Verdonk kregen door het maken van wereldreizen een groot aanzien, vaak gaan deze reizen samen met een Holland- promotie team.


Ons bedrijf bestaat al 40 jaar waarbij het verhuren van onze draaiorgels van hoge kwaliteit voorop staat, maar ook orgelstemmen en restauratie in ons atelier zijn nog altijd aan de orde.


Het verhuren van een clowns act, springkussens, suikerspin, kinderdraaimolen zijn er in de loop der jaren als aanvulling bijgekomen.


Vriendelijke groeten,

Jack Verdonk en medewerkers.

Bron:willempareldraaiorgel.com

3. De Variant

P.Mink

4. Het Limonairtje

F.Krul

5. De Dubbeldik

F.Krul

Eind jaren ’90 werd het 62-toets orgel van de beroemde bouwer Carl Frei uit 1920 bij toeval aangetroffen in een boerenschuur. Het had tientallen jaren niet meer gespeeld en bevond zich in erbarmelijke staat. Na een intensieve restauratie, vervanging van al het leerwerk en een grondige schilderbeurt was het orgel weer speelklaar.

De klank is authentiek Hollands en het oude mechaniek met muziekdraaiboeken functioneert nog steeds.

Bron: br6.nl

6. De Grote Cap

R. de Ruijter


Dit prachtige draaiorgel is in 1927 gebouwd en vanaf die tijd jaren in Rotterdam gespeeld. Het orgel speelt van klassiek tot de heden daagse hits het is een genot voor het oog en oor.

Bron: De Ruijter - Westland

7. De Sik

K.Slaman


Draaiorgel "de Sik" werd gebouwd in 1922 door firma Decap in Antwerpen. De Sik werd vervolgens aangekocht door H. Nuberg en W. van Jaaren die meerdere draaiorgels verhuurden in Amsterdam en omstreken.
Het was toentertijd gebruikelijk dat de huurders en de mensen op straat de nieuwe draaiorgels een naam gaven door middel van een herkenningspunt van het orgel. De Sik kreeg zijn naam door de geschilderde Arabier met een klein baardje (sikje) in het zijpaneel. De naam "De Arabier" was al vergeven.

Na de zakelijke scheiding van Nuberg en van Jaaren nam laatstgenoemde begin jaren ‘30 meerdere orgels, waaronder De Sik, mee naar de Vinkenstraat te Amsterdam en begon aldaar zijn eigen verhuurbedrijf.
Wel liet van Jaaren het door Decap gebouwde orgel door de Duitse orgelbouwer Carl Frei verbouwen. Het front werd aangepast en de schilderingen in de zijpanelen maakten plaats voor open houtsnijwerken.

In de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog verkocht van Jaaren al zijn orgels.
Vele kwamen bij zijn concurrent Henk Möhlmann terecht, die tot 1956 bleef verhuren in Amsterdam.

Na 1956 kwam het orgel in bezit van de vakmeester Antoon Pluer uit Bussum.
Door jaren van intensief gebruik was het tijd voor een volledige restauratie waarbij het behoud van de originele Carl Frei klank voorop stond. Dit werd in 1966 werd met groot resultaat voldaan.

Het orgel werd in 1966 opgenomen, en de LP werd landelijk verkocht op het Decca Label.
De Sik heeft de volgende 10 jaar in onder meer, Bussum, Amersfoort en Utrecht gelopen.

In 1976 werd De Sik verhuurd aan de Amsterdamse huurder Henk "Akkie" Lurks.
Deze ging er onder andere mee draaien op het Damrak. In deze periode werd het iets hard klinkende orgel aangepast zodat het aangenamer van klank zou worden.
Lurks heeft tot zijn dood in 1989 met De Sik gelopen.

In 1989 kwam De Sik terug in Bussum, bij de eigenaar A. Pluer, die het weer opnieuw aanpaste naar de originele bezetting, en werd verhuurd aan Henk Hendriks en Eddie Hondeman, die er in Zeist mee gingen lopen.

In 2002 werd De Sik - na 45 jaar in het bezit te zijn geweest van de firma Pluer - verkocht en uitgebreid met 2 nieuwe registers Biphone.
Daarna speelde De Sik met tijd en wijlen in de Amsterdamse Jordaan, en op feesten en partijen.

De jaren daarna werd het orgel weinig gespeeld en kwam nauwelijks buiten.
In 2012 verscheen De Sik voor het laatst tijdens de jaarlijkse Amsterdamse draaiorgel manifestatie.

In 2016 kocht Koen Slaman De Sik en heeft het met behulp van verschillende vakmensen en vrienden stukje bij beetje opgeknapt, en na ruim 2 jaar in december 2018 voor het eerst aan het grote publiek gepresenteerd in het Haarlemse Draaiorgelmuseum.

Bron: Facebook De Sik


DAM

8. Het Hoefje

E.Mink

9. De Edison

N.Genot


Ook deze middag een primeur: het 69-toets orgel ‘de Edison’ van Nico Genot. Het orgel is gebouwd door Nico Genot en wijlen Ko Frederiks en gedecoreerd door Jetse de Boer. Het orgel speelt op Limonaire-gamma uitgebreid met tegenzang. Op het draaiorgelfestival in Amsterdam in september 2015 maakte het zijn debuut.

Bron: draaiorgelmuseum.org

ROKIN

10. De Barometer

H.van der Velde


De Barometer is met name in Noord Holland een beroemdheid. Tientallen jaren viel het 90 jaar oude orgel te beluisteren in de Zaanstreek en Kennemerland. De toenmalige exploitant Bonewit haalde de landelijke dagbladen met zijn reis naar Rusland. In 1958 concerteerde het orgel op het Rode Plein. Een absolute cultuurshock voor de toenmalige Sovjet burgers.

Nu speelt de Barometer, die overigens pas zeer onlangs volledig werd gerestaureerd, voor de felicitatiedienst in binnen- en buitenland bij zowel particulieren als bedrijven.

Bron: jbproductions.nl

11. De Veronique

W.Hegi

12. Residentie

M.Breijer

Marco Breijer en Piet Keijzer brengen vandaag hun orgel de Residentie naar het museum. De Residentie is tussen 1973 en 1976 door Jan Verdonk in Den Haag (vandaar de naam) gebouwd op het 52-toets Limonairegamma. Het orgel is recent door Marco Breijer gereviseerd.

13. De Zwaluw

K.Bos

14. De Freie

Gebr. Meulkens

Draaiorgel de Freie is onze grootste straatorgel. Dit prachtige 90-toets orgel staat bekend als een van de mooiste van Nederland, door zijn prachtige front en zuivere klank.

Bron: meulkensdraaiorgels.nl 

15. L'Orchestrion Automatique

R. Brienen

16. De Pipo

G.Perlee


In 1918 werd dit orgel bij Joseph Bursens in Hoboken gebouwd. Het heeft jarenlang in de Jordaan in Amsterdam gespeeld door huurder Piet van der Haar en was toen eigendom van de bekende orgelverhuurder Gijs Perlee. In de jaren tachtig kwam het orgel in het bezit van Draaiamusement Haarlem, maar is in 2009 teruggekocht door de familie Perlee.

Oorspronkelijk heette het orgel De Vierenvijftig Burssens (vernoemd naar het aantal toetsen en de bouwer). Daarna werd Pipo de Clown op de buik van het orgel geschilderd en kreeg het orgel die naam. Op de plaats van waar nu de schildering zit, zat ooit de flûte-harmonique (soort orgelpijpjes).

Op de zijpanelen van het orgel zijn schilderingen van Corry Brokken aangebracht. Oorspronkelijk waren deze panelen open, waardoor de achterliggende orgelpijpen zichtbaar waren.

Bron: Wikipedia

MUNTPLEIN

17. De De Bandiet

R.Brienen

Draaiorgel “De Bandiet” is een prachtig groot straatorgel, spelend op de conventionele draaiorgelboeken. Het repertoire is veelzijdig, van de Amsterdamse Grachten tot het Kleine Café aan de Haven, maar ook stevigere rocknummers, Jazz en populaire hits van vandaag!

De Bandiet heeft een omvang van 67 toetsen en heeft een rijk geluid. Door de diverse registers ontstaat er een bijzondere klankkleur, wat dit echte Hollandse draaiorgel een feestje maakt voor iedereen!